You are currently viewing A porckorongsérvről

A porckorongsérvről

NEM VAGY EGYEDÜL, a statisztikák szerint a harmincas éveikben járók közel harmadának, az ötvenesek felének, a 70 fölöttiek több mint 80 százalékának van sérvesedett porckorongja.

Bármilyen furcsán is hangzik, a derékfájdalmadat nagy valószínűséggel NEM A PORCKORONGSÉRV okozza. A porckorong érzőidegekben szegény, így nem igazán szokott fájni😊. Derékfájdalom az esetek nagy részében azért alakul ki, mert nem mozogsz rendszeresen (vagy elég változatosan), és ezzel párhuzamosan valamilyen tevékenységgel túlterheled a gerinced. Mondjuk azzal, hogy sok-sok órát ülsz egy íróasztal mellett előre görnyedő pozícióban, rendkívüli módon túldolgoztatva ezzel a gerinc melletti izmokat és kötőszöveteket, hisz meg kell tartaniuk az előre görnyedő testedet. A túlterhelt lágyrészek krónikusan feszessé és rugalmatlanná válnak, így romlik az anyagcseréjük, azaz nem jutnak elegendő tápanyaghoz és nem tudnak távozni a salakanyagok. A felhalmozódó salakanyagok folyamatosan irritálják a szöveteket, ráadásul a rugalmatlanság miatt minden mozdulattal mintegy „beletépsz” saját lágyrészeidbe, mintha egy merev gumiszalagot feszegetnél, míg végül kialakul a krónikus derékfájdalom.

UGYANEZEN OKOK VEZETNEK A PORCKORONGSÉRV KIALAKULÁSÁHOZ IS

A mozgás hiányától jelentősen meggyengülnek a porckorongjaid, ezzel párhuzamosan a túlterheléssel (pl. az előre görnyedéssel) hátrafelé préseled ezeket. Egy idő után feladják a harcot, külső rostos gyűrűjük sérül, és kitüremkedik a belső kocsonyás mag. Miután a derékfájdalom és a porckorongsérv egyazon folyamat, a gerinc krónikus túlterhelésének eredménye, a kettő gyakran jelentkezik együtt, egyidőben. Ez az oka annak, hogy sokan hiszik – tévesen – hogy a sérvesedett porckorongjuk okozza a fájdalmat, és abban bíznak, hogy ha megműtik a sérült porckorongot, a fájdalom elmúlik.

NAGYON RITKA, HOGY A PORCKORONGSÉRVET MŰTENI KELL

(sokkal ritkábban van rá szükség, mint ahányszor műtik). Sebészi beavatkozásra általában akkor van szükség, ha jócskán elhanyagoltad és/vagy évekig nem kaptál megfelelő – értsd mozgásterápián alapuló – kezelést, és emiatt súlyos állapotba kerülsz. Mindazonáltal tudd, hogy a MŰTÉT NEM OLDJA MEG A PROBLÉMÁT. Ha a betegség kialakulásához vezető tényezőkön (mozgáshiány és/vagy túlterhelés) nem változtatsz, tovább romlik a porckorongjaid és a derékfájdalmat közvetlenül okozó lágyrészek állapota és a műtétet követően könnyen kiújulhatnak a panaszok

Az előzőekből következik, hogy A DERÉKFÁJDALOM OKA az esetek nagy részében NEM DERÜL KI EGY MRI LELETBŐL! Az MRI ugyan kimutatja a porckorongsérvet, de a fájdalmat valójában okozó krónikus lágyrész merevségeket és feszüléseket nem.• Nem véletlen, hogy ha derékfájdalomtól szenvedsz és megvizsgálunk (illetve kezelünk), nem a rettegett porckorongsérvre, hanem a valódi mumusra, a A GERINC TÚLTERHELÉSÉRE UTALÓ JELEKET, ILLETVE A TÚLTERHELÉS OKÁT KERESSÜK ÉS KEZELJÜK. Ha ugyanis a túlterhelést sikerül közös erővel (Veled együtt) megszüntetnünk, nem csak a derékfájdalomnak, de jó eséllyel a porckorongsérvnek is búcsút mondhatsz!• Az tehát, hogy krónikus derékfájdalmad és/vagy porckorongsérved van, NEM JELENTI AZT, HOGY TÖNKREMENT A GERINCED! Ha nem hanyagolod el, a krónikus derékfájdalmak és a porckorongsérvek túlnyomó többsége gyógyítható, illetve panaszmentessé tehető. De tudd, hogy az életmód eredetű problémák – köztük a krónikus derékfájdalom és a porckorongsérv is – értelemszerűen csakis az életmód reformjával gyógyíthatóak, sem a rózsaszín pirula, sem az ülőpárna, sem a deréktámasztó öv nem segít, de még a manuális kezelések és a műtét sem oldják meg a problémát, a legjobb esetben is csak átmeneti megkönnyebbülést nyújthatnak. Ha a mozgás hiánya vezetett a betegség kialakulásához, be kell iktatnod a rendszeres és változatos testmozgást a mindennapjaidba. Ha valamilyen túlterhelés (pl. sport vagy sok emelgetéssel járó munka), akkor az edzési/munkavégzési szokásaidat kell megreformálni. Kérj segítséget egy modern szemléletű szakembertől (mozgásterapeutától, sportrehabilitációs szakembertől)!